Hoe rook je forel, mijn manier
Eerst even vooraf, wat heb je nodig;
1; Rookkast [Locarno]
2; Rookhaken [Raven]
3; Rookhout
[hout
snippers beuk of hout
mot beuk]
4; Rookspiraal [Rookoven.com] [hoeft
niet, wel handig]
5; Briketten
6; Droognet [Ali]
7; Tempex bak met deksel
8; Zout
9; Basterdsuiker
10; Pekel kruiden [kruidenbaron]
11; Koel element
12: Theedoek
De boven genoemde links zijn als voorbeeld bedoeld, ik heb
er geen voordeel van.
Goed, dan de volgorde van het geheel;
Eerst maar eens de forellen vangen, plan dit een op basis
van het weer.
Ga niet roken op een regenachtige dag, dit wil voor geen
meter, ik heb dit dus al eens ondervonden.
Zijn de vooruitzichten goed voor 2 dagen op rij, dan gaan met
die banaan en op naar een forellen vijver.
Mijn broer en ik zijn naar Forel For All geweest en de
vangsten waren dit keer uitzonderlijk goed.
Onze buit was 6 forelletjes en 11 zalmforellen.
Bij de forellen vijver is meestal wel een plek waar je de
vissen schoon kan maken, maak hier gebruik van zodat je thuis niet met slacht
afval in de container zit.
Ik verwijder de kop meestal, dit omdat de vissen niet altijd
compleet in de rookkast passen.
Bij het verwijderen van de kop ga niet met je scherpe mes
door de ruggengraat heen proberen de snijden maar snij achter de voorste vinnen
langs tot aan de ruggengraat en breek dan de kop er af.
Eerst wel de buik open snijden.
Je zal zien dat bij het afbreken van de kop je gelijk ook
alle ingewanden meeneemt.
Daarna de buikholte goed schoon maken, vooral de bloedbaan.
Heb je dit nog nooit eerder gedaan, schroom dan niet om de
beheerder voor hulp te vragen.
Ik verwijder ook altijd de schubben, mijn gedachte hierbij
is dat het pekel bad beter zijn werk kan doen en je hebt geen last meer van
slijmvorming in het pekel bad.
Gezien de grote hoeveelheid vissen heb ik deze laatste handeling
dit keer thuis uitgevoerd.
Thuis gekomen altijd de vissen nog eens controleren en goed
afspoelen onder de kraan.
Zie je nog resten van de bloedbaan, een afwasborstel werkt
prima om die te verwijderen.
Dan het pekel bad;
Meet de hoeveelheid water af met litermaat totdat er
voldoende water in de tempex bak zit.
Ik gebruik 60 gram zout per liter water bij grote vissen en
40 gram bij kleine vissen.
Smaak is per mens verschillend maar laat de zoutsmaak niet
overheersen, uitproberen dus wat jij het lekkerst vind.
Naast het zout voeg ik basterdsuiker toe, dit zorgt voor
mals vlees en een mooiere kleur bij het roken.
De hoeveelheid basterdsuiker is 1 derde van de totale
hoeveelheid zout.
Voeg daarnaast de pekelkruiden toe [1 theelepel per liter
water]
Ik haal de kruiden altijd even door de vijzel omdat die vrij
grof zijn.
Het geheel goed roeren zodat het zout en basterdsuiker goed
oplost in het water.
Nu kunnen de forellen in het pekel bad, leg ze netjes naast
elkaar met de buikholte omhoog.
Voeg een koel element uit de vriezer toe en plaats het
deksel.
Het koel element zorgt er voor dat je de koelkast niet nodig
hebt.
Plaats de tempex bak zo dat er geen zon bij komt.
De tijd dat de vissen in het pekel bad zitten bepaald de
smaak, ik hou 12 tot 14 uur aan.
De volgende stap is het drogen van de vis, haal de forellen
uit het pekel bad, droog ze met een theedoek en leg ze in het droognet.
Dit kan 2 tot 4 uur duren, bij bewolkt weer en weinig wind
zit je al gauw op 4 uur.
Ze zijn droog als ze als perkament aanvoelen, je moet dit
even ervaren maar je merkt vanzelf wat ze met perkament droog bedoelen.
Heb je geen droognet, geen nood, hang de forellen in de rookkast,
doe wat roodgloeiende briketten in de vuurlade en hou de deur van de rookkast
open.
Zorg er voor dat de temperatuur rond de 40 graden blijft dus
niet te veel briketten plaatsen, dit kan ongeveer 30 minuten duren.
Na het drogen hang je de forellen met rookhaken in de
rookkast.
Bij grote forellen gebruik ik er 2, kruislings geplaatst net
naast de ruggengraat van de vis.
Zorg dat je op tijd de briketten hebt aangestoken in een
starter en gebruik ze pas als het geheel roodgloeiend is en er geen rook meer
van de briketten komt.
De rooksmaak die van de briketten komt wil je niet aan de forel
toevoegen.
Let op, ik heb de vuurlade aangepast voor het gebruik van briketten, hoe? zie video
Nu kun je gaan garen, afhankelijk van de grote van de vis
duurt dit bij forel 20 tot 30 minuten.
Zorg er voor dat de temperatuur tussen de 70 en 80 graden
zit, te heet en het visvlees zal droog aan proeven.
Na het garen kan er gerookt worden.
Ik gebruik een koud rookspiraal waar ik onderin wat beuken snippers
doe, daarna half vullen met beuken mot.
Als je een extra smaakje wilt toevoegen kun je bv, pistache
noten of walnoot doppen gebruiken.
Daarna de koud rookspiraal opvullen met beuken mot.
Plaats hierna de rookspiraal op de briketten in de vuurlade,
soms duurt het even voordat het rookhout begint te roken maar door de
rookspiraal eerst op de starter te plaatsen waar nog wat briketten in gloeien
zal het rookhout vaak binnen een minuut beginnen te roken.
Je hoeft geen extra briketten toe te voegen, bij het roken
zal de temperatuur iets dalen en dat is geen probleem.
Een volle rookspiraal geeft ongeveer 45 tot 60 minuten rook
bij warm roken.
[bij koud roken 10 tot 15 uur]
De minimale rooktijd is 45 minuten, ik haal de forellen er
uit als de rookspiraal stopt met roken.
Wel hou ik de minimale rooktijd aan.
En dan smullen maar!!
Nog wat tips;
- Het vet loopt uit de vis => hij is gaar
- De buik gaat helemaal open staan => hij is te
gaar
- Goed boek voor beginners is ‘Alles over rook’
- Lastige buren; maak ze deelgenoot en deel eens
een visje uit
- Op deze manier kan je ook makreel roken, pas wel
de gaar tijd aan
- -
Beuken hout/mot is de basis voor alle vis [eik, appel
en bv. kers passen beter bij varkens en kippen vlees ed.]
- Noteer wat je doet zodat je weet wat je de volgende keer misschien anders moet doen
Reacties
Een reactie posten